Klassiek zeewaardig motorjacht te koop
voor de klusser met daadkracht

Historie
De Fairmile werf
De Taora is één van de zeven 'Gentleman's yachts' die in de zestiger jaren gebouwd zijn door de beroemde Fairmile scheepswerf in Berwick aan de Tweed in Engeland.
Opgericht door de Britse industrieel Noel Macklin, had Fairmile Marine een goede reputatie opgebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij ontwierpen de snelle onderzeebootjager zoals de beroemde Fairmile 'B' en Fairmile 'D' die zeer succesvol bleken in het bestrijden van onderzeeërs. Na de oorlog legde de werf zich toe op het bouwen van trawlers voor de zeevisserij.
De periode tussen 1957 en 1961 was de meest productieve in de geschiedenis van de werf. Meer dan 21 vaartuigen werden gelanceerd, voor het overgrote deel voor de Schotse vissersvloot. De Fairmiles waren zeer geliefd, want het robuuste ontwerp bleek niet alleen efficiënt maar ook buitengewoon zeewaardig. Zij brachten meer vissers veilig thuis uit de vliegende stormen die de Schotse zeeën soms teisterden dan enig ander ontwerp.
Maar in de vroege jaren zestig begon de markt voor vissersvaartuigen steeds verder in te zakken, zodat de werf gedwongen was een andere markt aan te boren. In deze periode begon er een markt te ontstaan voor grote, luxueuze, maar vooral zeewaardige motorjachten voor rijke privé-eigenaren. Men besloot deze markt te betreden met een luxe jacht gebaseerd op de beproefde trawlerromp. Het jacht werd voorzien van twee motoren in plaats van de gebruikelijk enkele motor om de veiligheid nog verder te verhogen. De jachten werden standaard voorzien van kimkielen en antislingertanks en een aantal jachten werd zelfs voorzien van de toen nog revolutionaire mechanische stabilisatie. Er werd gebouwd in Cortenstaal, de voorloper van het huidige RVS, zodat de schepen een lange levensduur zouden kennen. Alle kennis opgedaan in de bouw voor de marine en de visserij werd gekoppeld aan een hoogwaardige afwerking en een groot bereik van deze ‘litte ships’, zodat de cliënten veilig en in ongekende luxe de wereldzeeën konden bereizen.
In maart 1962 verliet de ‘Tia’ als eerste de scheepswerf. Gebouwd voor de chartermaatschappij Kilbrannon en aangedreven door twee machtige Gardner diesels was zij het showmodel voor de scheepswerf. Haar succes vestigde al snel een wereldwijde reputatie voor Fairmile en nieuwe orders stroomde binnen. In 1962 en 1963 werden in totaal vijf jachten voor Britse en buitenlandse kopers geconstrueerd, vier motorjachten van vergelijkbaar ontwerp en een motorzeiler met twee masten. Tot aan 1972 werden nog vier nadere motorjachten gebouwd, tot aan de bijna 30 meter lange ‘Lanesra’.
In 1973 werd de werf overgenomen door Intrepid Marine International, die ambitieuze plannen had voor modernisering. Tegenwerking in hun bouwplannen en een stagnerende markt zorgde er voor dat de fameuze werf in een neerwaartse spiraal belandde. Twee maal ging de werf bijna failliet en tot 1979 werd maar een handvol schepen gebouwd. Daarna viel het doek definitief en werden er geen grote schepen meer geconstrueerd.
Wat de kritische factoren waren die zorgde voor de ondergang van de werf is tot op de dag van vandaag voer voor speculatie in Berwick upon Tweed. Buiten kijf staat de kwaliteit van gebouwde schepen en de trots op het vakmanschap.


